HIV-pozitif olup olmamanızdan bağımsız olarak, yaş, yaşam tarzı ve diğer koşullar karaciğerin sağlığı üzerinde etkili olabilir. Ancak, HIV ile yaşayan kişilerin farkında olması gereken, karaciğeri olumsuz etkileyebilen bazı ek faktörler mevcuttur. Bu faktörlerin arasında şunlar yer alır:
Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanması (NAFLD), HIV enfeksiyonlu kişilerde gitgide daha yaygın hale gelmektedir. B bazı HIV ilaçlarının uzun süreli kullanımıyla karaciğer yağlanması ilişkilendirilmiştir.
HIV tedavisine ne zaman başlamanız gerektiğini öğrenmek veya aldığınız ilaçların gözden geçirilmesi için hekiminiz ile görüşün. Ayrıca karaciğer ile ilgili rutin kan testi sonuçlarınızla ilgili olarak da danışın.
Karaciğer, vücudunuzun çalışması üzerinde hayati bir role sahiptir ve şunlarda yardımcı olur:
Karaciğer, işlemesi gereken ilaç veya toksin (alkol gibi) miktarı arttıkça zarar görme olasılığı artarİlerleyen yaş ile birlikte Karaciğer işlevlerinde (gıdaların hazmı ve zararlı maddelerin vucuddan uzaklaştırılması gibi) azalma gözlenebilir bu da karaciğer sorunlarına yol açabilir.
Karaciğer, gıdaların hazmı ve istenmeyen kimyasalların temizlenmesi açısından daha az aktif ve etkin hale gelir ve bu da karaciğer sorunlarına yol açabilir.
Karaciğer hastalığı, karaciğeri etkileyen ve karaciğerin daha az aktif hale gelmesine neden olan çok sayıda sorunu tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bu faktörlerin arasında şunlar yer alır:
HIV ile yaşayan çoğu kişi karaciğeriyle ilgili hiçbir sorun yaşamaz. Ancak, HIV enfeksiyonu pozitif ise ve aynı zamanda özellikle hepatit B veya C enfeksiyonunuz var iseve/veya çok alkol alıyorsanız, karaciğerinizin daha fazla olumsuz etkilenme ve sorunlara daha yatkın olma olasılığı yüksektir.
Hekiminiz karaciğer hastalığı gelişme riskini değerlendirebilir:
Karaciğer hastalığınız olsa dahi karaciğerinize bakmanın en etkili yollarından biri, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemektir.
Buna şunlar dahildir:
Aldığınız ilaçlar ile ilgili sorunuz var ise hekiminiz ile görüşün.
Ayrıca hekiminiz de karaciğerinize en iyi şekilde bakmanın yolları konusunda size tavsiyede bulunabilir. Bu, özellikle aynı zamanda hepatit B veya hepatit C ile yaşıyorsanız daha da önemlidir.
Her yıl karaciğer fonksiyonu değerlendirmesinden geçmeniz gerekir. Hekiminiz, karaciğer hastalığına yakalanma riski altında olduğunuzu düşünürse karaciğer fonksiyonu testleri yapabilir. ALT/AST, ALP ve bilirubin, hekiminizin kullandığınız ilaçlara bağlı olarak 3-12 ayda bir yapabileceği testlerin adlarıdır.
10
İpucu